A Bólyi Csemetekert termelési tulajdonságai

1. Termelési kapacitás

A Bólyi Csemetekert területén 2001-2006 közötti időszakban végrehajtott, mintegy 200.000 € nagyságú fejlesztés eredményeképpen közel 100 féle erdészeti, dísz- és gyümölcs szaporítóanyag biztonságos megnevelésére van lehetőség, 10 millió db-os nagyságrendben.

A csemetekert természetesen minden olyan minősítéssel rendelkezik, amely szükséges a fenti növények kereskedelméhez Európában.

2. Termelési körülmények

Az erdészeti szaporítóanyag előállítás két legfontosabb feltétele a folyamatos öntözés és a fagyvédelem. Cégünknél mindkét feltétel biztosított.

Öntözés

A közeli patakból illetve saját kútból kitermelt víz egy átmeneti tárolóba kerül, itt van lehetőség a felmelegedésre, illetve a tápanyag bekeverésére. Ezt követően egy korszerű csepegtető rendszerrel juttatjuk el az öntözővizet a csemetékig.

A rendszer nagy előnye, hogy rendkívül hatékonyan hasznosítja a rendelkezésre álló vizet, illetve az, hogy használatával fokozza a csemeték 25 cm-es gyökérzónájában a gyökérnövekedést, valamint a gyökértömeget, amely jó minőségű, sűrű gyökérzetet eredményez. A rendszer lehetővé teszi a befásodást és a hajtásbeérését gyorsító tápanyagok precíz kiadagolását, amely a kitermelési időszak meghosszabbítására ad lehetőséget.

Fagyvédelem

A termelés biztonságosabbá tétele érdekében talajfóliázó gépet alakítottunk ki, amely lehetőséget ad arra, hogy az előre jelzett fagyveszélyes tavaszi napokon igen rövid idő alatt (néhány óra) betakarjuk a kikelt ágyásokat. A felhasznált speciális 'fátyolfólia' -6C°-ig ad védelmet.

Erősebb fagyok esetén a radiáció csökkentésére nagy teljesítményű vízágyúkat alkalmazunk, amely megakadályozza a kert teljes területén a hőmérséklet további csökkenését. A technológiák együttes alkalmazása esetén tapasztalataink szerint az eljárás -8°-ig hatékony védelmet biztosít.